Виробництво біоетанолу з меляси

       Останніми роками у світі дедалі більше поширюється використання відновлюваних джерел енергії, зокрема застосування біоетанолу як компонента моторних палив. Найчастіше сировиною є зерно кукурудзи і меляса з буряка. Буряки або меляса, як сировина для біоетанолу має низку економічних та екологічних переваг над кукурудзою, пшеницею та іншими продуктами: поперше, собівартість виробництва біопалива з меляси на 1520 % нижча відповідного показника, що стосується найближчого конкурента кукурудзи.

       Бурякова меляса (beet molasses) – це побічна продукція бурякоцукрового виробництва, яка використовується як сировина для виробництва паливного біоетанолу, спирту, харчових кислот, хлібопекарських та кормових дріжджів і як добавка до корму сільськогосподарських тварин.
Це густа в’язка непрозора рідина, темно-коричневий колір і характерний солодкий смак з гіркуватим присмаком.
Головним компонентом меляси є сахароза. У невеликих кількостях у ній містяться інвертний цукор (0,5-2,0%) та рафіноза (0,5-3,0%). У мелясі присутні також органічні сполуки (меланоїдини, органічні кислоти, азотисті речовини, продукти розпаду сахарози та ін.); у мелясі високий вміст солей калію, натрію, магнію, заліза, вугільної, сірчаної, соляної та азотної кислот.
За кордоном вона виробляється з цукрової тростина, цукрового буряка, солодкого сорго та залишків цитрусових. В Україні меляса виготовляється лише в бурякоцукровому виробництві. Якісні показники меляси приведені нижче:

На спиртових заводах, які переробляють мелясу, використовують наступні способи зброджування сусла:

 

Меляса, яка надходить для виробництва біоетанолу, проходить приймання (експрес аналізи якісних показників) та відправляється на зберігання. Перед переробкою меляса термічно обробляється (за необхідності), підкисляється, асептується та розбавляється водою (концентрація залежить від однопоточної чи двопоточної схеми ). Подається на дріждогенерування і перекачується в бродильні апарати на спиртове бродіння, де відбувається біосинтез етилового спирту:

С6Н12О6 => 2С2Н5ОН + 2CO2↑ + E

Після закінчення бродіння дозріла бражка направляється на сепарацію або відразу на брагоректифікаційне відділення.

В БРВ відбувається дистиляція, ректифікація та зневоднення. Таким чином виготовляється біоетанол з меляси.

Вигідно, надійно, доступно
Такий девіз нашої команди, адже ці слова лаконічно та якнайкраще відображають переваги роботи саме з AC GROUP та транслюють наші першочергові цінності.

Наші послуги

Група компаній AC GROUP пропонує широкий спектр послуг

044 209 20 06
Пн—Пт з 09:00 до 18:00
Київ, вул. Генерала Шаповалова, 2